Innledning
Til tross for at elbiler nå er blitt et typisk innslag i gatebildet, er de fortsatt en relativt ny teknologi som er i stadig utvikling. Ved å akseptere nullutslippskjøretøy aksepterer vi ikke bare en karbonnøytral transportfremtid, men også en helt ny verden med sine fordeler og ulemper og spesifikke funksjoner og særegenheter. En av de viktigste detaljene ved elbiler er lading, spesielt forskjellen mellom vanlig lading og hurtiglading og effekten dette har på batteriets levetid. De fleste elbileiere liker hurtiglading, selv om det er dyrere og det er færre ladestasjoner. Men de færreste elbileiere er faktisk klar over at det kan forkorte batteriets levetid. La oss derfor forklare det grunnleggende og gi deg verdifull innsikt i hvordan du kan holde batteriet friskt og rekkevidden maksimal.
Regelmessig lading
Vanlig lading, også kjent som standardlading, foregår ved lavere effektnivåer, vanligvis fra 5 W til 22 W for elbiler. Denne metoden baserer seg på en jevn strømstrøm, som lader enhetene langsommere, men skånsomt, genererer mindre varme og unngår å skade batteriet.
Hurtiglading
Hurtiglading er en metode som leverer mer strøm for å lade batteriet raskere. Den innebærer vanligvis en høyere strømstyrke eller spenning enn vanlig lading. Teslas superladere er det perfekte eksempelet på hurtiglading eller DC-lading. Når du kobler bilen din til en slik enhet, kan den lade opptil 80 % av batteriet på bare 30 til 60 minutter (avhengig av batteristørrelsen). En plutselig energistrøm kan imidlertid ha noen negative effekter.
Hva skjer inne i batteripakken når du lader bilen?
Litium-ion-batteriteknologi er standard i moderne elbiler. I denne typen batterier beveger litiumionene seg fra katoden til anoden via en elektrolytt under lading. Denne bevegelsen går saktere når bilen er koblet til en vanlig lader (nivå 1 eller 2). Men når bilen står ved en hurtigladestasjon eller likestrømsladestasjon, som leverer betydelig mer strøm, går bevegelsen av litiumioner raskere. Hurtiglading akselererer disse ionebevegelsene, noe som kan føre til høyere temperaturer og økt belastning på batterikomponentene.
Vanlig lading foregår derimot i et mer kontrollert tempo, noe som reduserer stress og slitasje. Når du kjører elbilen eller lader ut batteriet, skjer det motsatte - litiumionene strømmer tilbake til katoden under bruk, og produserer en elektrisk strøm. Utlading av batteriet fører imidlertid sjelden til omfattende varmeutvikling eller skader på batteriets innvendige deler.
Risikoer forbundet med lading
Varmeutvikling er den vanligste risikoen når du lader elbilen. Men det er to hovedmomenter du bør være oppmerksom på. Den første er oppvarming av ladekablene. Når dette skjer, betyr det at kablene dine ikke er av god kvalitet, og at du bør bytte dem ut umiddelbart. Heldigvis har vi hos Voldt det mest omfattende utvalget av kvalitetsladekabler laget av de fineste, pålitelige materialene som sikrer en litt bedre ladeopplevelse og kortere ladetid. Når batteriet blir varmt, er det imidlertid noe galt med innmaten, eller så kan det ikke ta imot den plutselige energistrømmen fra hurtiglading.
Men overoppheting er ikke det eneste problemet knyttet til lading. Hurtiglading kan bidra til kapasitetsfading, en reduksjon i batteriets evne til å holde på ladingen. Dette skjer fordi gjentatte likestrømsladingssykluser øker sannsynligheten for litiumbelegg på anoden, noe som reduserer det aktive materialet. Elektrolytten kan brytes ned under høye belastningsforhold og danne resistive filmer som reduserer ytelsen. Regelmessig lading er langsommere og mindre intensivt, noe som gir mindre belastning og bremser nedbrytningen. Når batteriet blir skadet av mange hurtigladingssykluser, vil du oppleve et betydelig fall i rekkevidden i kaldt vær. Det kan til slutt redusere elbilens brukervennlighet.