Har du noen gang lurt på om det er mulig å lade elbilen din gjennom en vanlig stikkontakt? Med den økende populariteten til elbiler er dette et spørsmål som mange stiller seg. Svaret er kanskje overraskende, men ja, i mange tilfeller er det faktisk mulig å lade elbilen hjemme uten en ladestasjon, ganske enkelt ved hjelp av en vanlig stikkontakt. La oss ta en titt på det grunnleggende om hvordan du lader bilen gjennom en stikkontakt.
Lading av elbilen gjennom et vanlig vegguttak
Du har to alternativer hvis du vil lade elbilen hjemme: en privat ladestasjon eller gjennom stikkontakten. Selv om lading via stikkontakten ofte blir sett på som en nødløsning, kan det være helt tilstrekkelig i noen situasjoner. Du trenger imidlertid en spesiell ladekabel for elbil til 230 V-husholdningsuttak, eller en bestemorlader. De fleste elbiler og ladbare hybrider er faktisk utstyrt med en slik ladekabel.
Stikkontakt kontra ladestasjon
Hvis du lader daglig i 12 timer med 2,3 kW, kan du lade 27,6 kWh gjennom stikkontakten. Med en gjennomsnittlig elbil er det nok til rundt 125 til 150 kilometer. De fleste bilmerker utstyrer sine elbiler og ladbare hybridbiler med en ladestasjon som lader opp til maksimalt 2,3 kW. Hos Voldt kan du imidlertid også finne ladestasjoner som kan lade opp til 2,8 kW. Med en slik ladeeffekt kan du raskt lade 40,7 kWh på 12 timer. Det tilsvarer omtrent 190 kilometer.
Hvis dette er tilstrekkelig for bilbruken din, kan du i stedet for en ladestasjon vurdere å installere (eller få installert) et utendørs uttak på en egen gruppe og kjøpe en god 230 V-lader. Dette er betydelig billigere enn å få installert en ladestasjon.
En ladestasjon koster fort mellom 1 000 og 2 500 euro, avhengig av type ladepunkt og hvor mye installasjonsarbeid som må til. Det er en betydelig investering, men når den først er installert, kan du oppnå ladehastigheter på opptil 11 kW eller enda høyere.
Separat gruppe og egnede ladekabler
Forsiktig: Ikke bare koble elbilen til det første strømuttaket du finner, spesielt ikke når andre strømforbrukere er koblet til samme gruppe! Bruk en separat og riktig sikret gruppe i målerskapet (i henhold til NEN1010-standarden) for å lade bilen. Pass uansett på at du ikke slår på andre store strømforbrukere (f.eks. en vaskemaskin) etter at du har koblet bilen til stikkontakten, da vil sikringene fly ut.
Når du lader fra en stikkontakt, må du bruke en passende ladekabel med ladebeskytter, også kalt en modus 2-lader. Denne kommuniserer med bilen og har beskyttelse mot overspenning, underspenning, lekkasjestrøm og overoppheting.
Mange elbiler leveres med en 230 V-ladekabel med en maksimal ladestrøm på 10 A, noe som gir en ladeeffekt på 2,3 kW. Det finnes også 230 V-ladekabler der du kan stille inn maksimal ladestrøm mellom 10 og 16 A for å justere ladeeffekten og lade opp til 3,7 kW.
Sikkerhet og kostnader
Trekk ut laderen når du er ferdig med å lade for å unngå standby-strøm og overoppheting. Bruk aldri skjøteledninger!
Forskning fra ANWB viser at lading via stikkontakten kan føre til så mye som tretti prosent høyere ladekostnader. Med en dynamisk energikontrakt kan du skreddersy ladeøktene til de laveste timeprisene for å spare penger.
Fordeler og ulemper med å lade gjennom en vanlig stikkontakt
Å lade elbilen gjennom en vanlig stikkontakt har både fordeler og ulemper. La oss se på de viktigste punktene du bør vurdere.
Kostnader ved å lade hjemme
En stor fordel med å lade fra en stikkontakt er at du slipper de ekstra kostnadene ved å kjøpe en ladestasjon eller et ladekort. Du bruker ganske enkelt den medfølgende ladekabelen. På grunn av lengre ladetid og høyere strømtap kan det imidlertid ende opp med å bli dyrere å lade via stikkontakten enn ved en ladestasjon. Med dagens høye strømpriser betaler du fort 0,65 euro per kWh eller mer, mens offentlige ladestasjoner kan lade til enda lavere priser.
Tid og effektivitet
Lading via en stikkontakt går mye saktere enn ved en ladestasjon. Med en vanlig stikkontakt kan du lade med opptil 3,7 kW, mens en ladestasjon når hastigheter på opptil 11 kW eller enda høyere. For å kjøre 100 kilometer trenger du minst 5 til 8 timers lading via stikkontakten, mens du med en ladestasjon kan gjøre dette i løpet av 2 timer. Langsom lading fører dessuten til mer strømtap, opptil 30 % mer enn med en moderne ladestasjon. Dette avhenger selvfølgelig av kvaliteten på ladekabelen!
Ladetap og flytproblemer
Jo saktere du lader, desto mer strøm går tapt til andre ting enn rekkevidde. Dette skyldes følgende:
- Kabler: Spesielt eldre kabler forårsaker mye strømtap, opptil 4 %. Kjøp derfor en mobil ladekabel av høy kvalitet.
- Systemer i bilen: Ulike kontrollenheter som bruker strøm, kan være aktive under lading.
- Temperatur: Avhengig av merke, modell og temperatur kan kjøling eller oppvarming av batteriet være aktivt under lading.
For å lade trygt gjennom stikkontakten anbefales det å gjøre det gjennom en separat sikret gruppe for å unngå overbelastning. Vi anbefaler ikke å bruke skjøteledning. Trenger du mer lengde likevel? Hos Voldt kan du finne mobilladere på opptil 15 meter! Er det fortsatt ikke nok? Ta kontakt med oss!
Hvis du likevel ønsker å bruke skjøteledning, bør du bruke en av høyeste kvalitet med høy støv- og vanntetthet og god isolasjon.